eNakas Cyprus

Πρέπει να πληκτρολογήσετε τουλάχιστον 3 χαρακτήρες.

Η Ιστορία του Μουσικού Οίκου Φίλιππος Νάκας

 
Φίλιππος Νάκας
Ιδρυτής της εταιρείας
1913-1988
Ο Μουσικός Οίκος Φίλιππος Νάκας, που είναι ο παλαιότερος στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1937 από τον Φίλιππο Νάκα. Bασικό αντικείμενο του ήταν η έκδοση μουσικών βιβλίων Ελλήνων συνθετών και η εισαγωγή, αντιπροσώπευση και εμπορία μουσικών οργάνων όπως τα πιάνα Gr. Steinweg και τα αρμόνια Crucianelli και Hohner. Για την εξυπηρέτηση των παραπάνω δραστηριοτήτων δημιουργήθηκε ένα μικρό κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Χαριλάου Τρικούπη αρ. 2.

Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην πορεία της Εταιρίας μέχρι σήμερα είναι οι ακόλουθοι:
 

1937

H εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της από ένα μικρό μαγαζί στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 2, στο κέντρο της Αθήνας. Μια από τις κύριες δραστηριότητες ήταν η δημοσίευση έργων Ελλήνων μουσικών συνθετών. Συνεργάστηκε με ξένους κατασκευαστές μουσικών οργάνων και ξεκίνησε την εισαγωγή των πιάνων Gr. Steinweg και των ακορντεόν Crucianelli και Hohner.

1955

H εταιρεία ανέλαβε την εισαγωγή, αντιπροσώπευση και εμπορία μουσικών οργάνων γνωστών οίκων κατασκευής μουσικών οργάνων του εξωτερικού, όπως πίανα Steinway & Sons, Sauter, Bluthner, Hoffmann, πνευστά μουσικά όργανα Selmer, Boosey & Hawkes, Conn και ηλεκτρικά αρμόνια Hammond και Elka.

1970

Ορίστηκε αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα, όλων των μουσικών οργάνωv και στερεοφωνικών συγκροτημάτων της Ιαπωνικής εταιρείας Yamaha.

1979

Ξεκίνησε η λειτουργία του νέου πενταόροφου καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ναυαρίνου αρ.13

1981

Επέκταση των λειτουργιών της και στη Θεσσαλονίκη με τη λειτουργία ενός νέου καταστήματος.

1983

Η Εταιρία επέκτεινε τις δραστηριότητες της στη μουσική εκπαίδευση ιδρύοντας το Πρότυπο Κέντρο Αρμονίου.

1987

Ίδρυση νέου καταστήματος στο κέντρο του Πειραιά.

1988

Η Εταιρία έχασε τον ιδρυτή της, Φίλιππο Νάκα. Προς τιμή του Φίλιππου Νάκα καθιερώθηκαν ετήσιες υποτροφίες με το όνομα 'Φίλιππος Νάκας'. Τη διοίκηση της Εταιρίας ανέλαβαν τα παιδιά του, Κωνσταντίνος και Γεώργιος Νάκας.

1989

Iδρύθηκε το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, το οποίο στεγάζεται σε ένα σύγχρονο, ειδικά κατασκευασμένο για το σκοπό αυτό, κτίριο στο κέντρο της Αθήνας και διδάσκονται όλα τα μουσικά όργανα.

1994

Ιδρύθηκε στην Κύπρο και με έδρα τη Λευκωσία, θυγατρική εταιρία με την επωνυμία 'NAKAS MUSIC CYPRUS'. Στην εταιρία συμμετέχει ο κ. Προκόπης Συμεωνίδης, ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ωδείου στην Κύπρο, του Εθνικού Ωδείου. Η ενέργεια αυτή αποσκοπούσε στην επέκταση των δραστηριοτήτων της Εταιρίας (διανομή όλων των μουσικών οργάνων και βιβλίων) στην αγορά της Κύπρου.

Την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση δια απορρόφησης της ανώνυμης εταιρίας Κέντρο Μουσικών Σπουδών Φίλιππος Νάκας Ανώνυμη Μουσική Εταιρία από την Εκδότρια Εταιρία.

1995

Πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση δια απορρόφησης της εταιρίας με την ανώνυμη εμπορική εταιρία 'Συστήματα & Τεχνολογίες Μουσικής & Ήχου', η οποία είχε έδρα την Αθήνα και ήταν εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών με αριθμό 2292/01/Β/90/576 από την Εκδότρια Εταιρία.

Μεταφέρθηκαν τα κεντρικά γραφεία και οι αποθήκες της Εταιρίας στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Κυψέλη, ενώ παράλληλα ξεκίνησε η οργάνωση και λειτουργία του Κεντρικού Συστήματος Διανομής στην Ελλάδα.

1996

Έγινε αναδιοργάνωση του δικτύου πωλήσεων της Εταιρίας με την επιτυχή ενσωμάτωση με το σύστημα franchising 24 μεγάλων πελατών στο δίκτυο καταστημάτων της Εταιρίας.

Την ίδια χρονιά, ο αριθμός των καταστημάτων της Εταιρίας ανά την Ελλάδα ανήλθε σε 10, με την ίδρυση δύο νέων καταστημάτων στις περιοχές των Σερρών και της Κέρκυρας. Επίσης, επεκτάθηκε και ανακαινίσθηκε το κεντρικό κατάστημα της Εταιρίας στην οδό Ναυαρίνου, έκτασης 1.500 τ.μ.

1997

Ένα νέο κατάστημα ιδρύθηκε στα Ιωάννινα, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των καταστημάτων της Εταιρίας σε 11.

Επίσης, ξεκίνησε η λειτουργία δύο νέων παραρτημάτων του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα, με συνέπεια να λειτουργούν σήμερα συνολικά 9 παραρτήματα.

1998

Ξεκίνησε η λειτουργία δύο νέων καταστημάτων, στη Χαλκίδα και την Κατερίνη. Παράλληλα, ενώ επαναλειτούργησε το ιστορικό πρώτο κατάστημα της Εταιρίας στην οδό Πανεπιστημίου.

1999

Λειτούργησαν οκτώ νέα ίδια καταστήματα, δύο στη Θεσσαλονίκη (περιοχές Αμπελόκηποι και Καλαμαριά), στη Βέροια, το Αγρίνιο, το Χαλάνδρι, τα Πατήσια, το Παγκράτι και τη Ν. Ιωνία. Έτσι, το σύνολο των ιδίων καταστημάτων της Εταιρίας ανήλθε σε 22.

2000

Το έτος 2000 το σύνολο των μετοχών της Εταιρίας εισήχθη στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Τα αντληθέντα κεφάλαια έδωσαν στην Εταιρία τη δυνατότητα να επεκτείνει το δίκτυο των καταστημάτων της σε όλη την Ελλάδα. Το κεντρικό κατάστημα της Θεσσαλονίκης επεκτείνεται και καταλαμβάνει πλέον συνολική έκταση 1.300 τ.μ. Tην ίδια περίοδο η εταιρία ανακοινώνει την δημιουργία του ηλεκτρονικού της κατάστημα www.nakas.gr 

2001

Η Φίλιππος Νάκας ΑΕ απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της NAKAS MUSIC CYPRUS, με αποτέλεσμα σήμερα να κατέχει το 82,8%.

Λειτούργησε νέο κατάστημα 300 τ.μ. στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Μητροπόλεως 47) καθώς και στην Αθήνα επί της οδού Σόλωνος & Χαρ. Τρικούπη. Έτσι ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων της εταιρίας διαμορφώθηκε σε 35.

Ιδρύθηκε νέα εταιρία με την επωνυμία 'ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.', με έδρα την Λάρισα και με συμμετοχή της Φ. ΝΑΚΑΣ ΑΒΕΕΤΕ κατά 51%. Η εν λόγω εταιρία θα επικεντρωθεί στην αγορά της Θεσσαλίας.

2003

Η Εταιρία εξαγόρασε το 100% των μετοχών της εταιρίας 'ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.'.

Μεταφέρθηκε η έδρα της εταιρίας από την οδό Σκιάθου 147 - Αθήνα, στο 19ο. χλμ. Λεωφ. Λαυρίου στην Παιανία Αττικής, στις νέες εγκαταστάσεις γραφείων και αποθηκών.

Αποκτήθηκε από την εταιρία το πιστοποιητικό ISO 9001:2000 για το αντικείμενο της εταιρίας: Χονδρική εμπορία και τεχνική υποστήριξη μουσικών οργάνων, επαγγελματικών και οικιακών συστημάτων ήχου και εικόνας, πολυμέσων, κινηματογραφικών μηχανών και βιβλίων και εκδόσεων μουσικών βιβλίων.

2004

Δημιουργία νέου, εξειδικευμένου καταστήματος στη οδό Ιπποκράτους 22, στο κέντρο της Αθήνας. Στο συγκεκριμένο κατάστημα, που καλύπτει έκταση 350 τ.μ. εκτίθεται τεράστια συλλογή ηχητικών προϊόντων, Home Cinema, τηλεοράσεων, οθονών, προϊόντων για επαγγελματικές εγκαταστάσεις καθώς και πλούσια γκάμα ειδών του χώρου των Multimedia.

Ακόμα στη διασταύρωση των οδών Σόλωνος και Χαρ. Τρικούπη δημιουργήθηκε εξειδικευμένο Guitar Shop που απευθύνεται στους επαγγελματίες και ερασιτέχνες κιθαριστές και διαθέτει μεγάλη ποικιλία από κλασικές, ακουστικές, ηλεκτρικές κιθάρες, μπάσα, ενισχυτές και αξεσουάρ.

Ένα πολύ σημαντικό κατάστημα για τον Μουσικό Οίκο Φίλιππος Νάκας δημιουργήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Διαθέτει όλων των ειδών τα μουσικά όργανα και τα βιβλία αλλά και πλήρη γκάμα επαγγελματικών προϊόντων ήχου και εικόνας.

2006

Αγορά του 17,2 του μετοχικού κεφαλαίου της NAKAS MUSIC CYPRUS και κατοχή πλέον του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της συγκεκριμένης εταιρείας.

2007

Πραγματοποιήθηκε μεταφορά του καταστήματος της Λευκωσίας σε μεγαλύτερο και κεντρικότερο σημείο σε κτίριο συνολικής έκτασης 400 τ.μ.

2008-2009

H εταιρεία έχει αναπτύξει ένα δίκτυο  40 δικών  της καταστημάτων  μουσικών  οργάνων και  προϊόντων ήχου και 23 καταστημάτων franchising σε όλη  την Ελλάδα. Παράλληλα διευρύνεται το δίκτυο καταστημάτων Nakas Paper και αριθμεί συνολικά 8 καταστήματα.

2010-2013

Λόγω της κρίσης, η εταιρεία προχωράει σε μία αναδιάρθρωση του δικτύου πωλήσεων της και αλλάζει το μοντέλο ανάπτυξης της κλείνοντας μικρά μη κερδοφόρα καταστήματα και αναπτύσσοντας ταυτόχρονα μεγάλα και κερδοφόρα καταστήματα.

Στο πλαίσιο αυτό ανακαινίζεται πλήρως το κεντρικό κατάστημα της οδού Ναυαρίνου και τα μεγαλύτερα καταστήματα της εταιρείας.

2014

Η εταιρεία αριθμεί συνολικά 20 δικά της καταστήματα, 22 franchising και 4 καταστήματα Nakas Paper στις περιοχές,

Κολωνάκι, Κηφισιά, Ψυχικό, Αγ. Παρασκευή.  Η εταιρεία αναλαμβάνει τη διάθεση των κιθαρών και ενισχυτών, της Αμερικανικής FENDER, ως εξουσιοδοτημένος διανομέας μέσω ενός δικτύου 17 δικών της καταστημάτων και 4 franchising. Η εταιρεία αναλαμβάνει τη διάθεση των διάσημων χειροποίητων Αμερικανικών κιθαρών TAYLOR στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γλυφάδα, καθώς επίσης και σε Λευκωσία και Λεμεσό στην Κύπρο.

Ανακαινίζεται πλήρως το κατάστημα της εταιρείας στη Λευκωσία και παράλληλα μεταφέρεται το κατάστημα της Λεμεσού σε νέο και μεγαλύτερο κατάστημα επιφάνειας 250 τ.μ.

2015

Η εταιρεία κατάφερε παρά τις δυσμενείς καταστάσεις να διευρύνει το δίκτυο χονδρικής πώλησης. Επίσης αναλαμβάνει τη διάθεση των διάσημων προϊόντων της εταιρείας GIBSON-EPIPHONE (κιθάρες, μπάσα και παρελκόμενα τους) ELECTROHARMONIX (πετάλια κιθάρας και μπάσου) , ACUS (ενισχυτές κιθάρας)

 

 2016

Η εταιρεία ανακαινίζει τα καταστήματα στην Κηφισιά και τη Γλυφάδα.
Αναλαμβάνει την αντιπροσώπευση της Steinway & Sons και δημιουργεί έναν εκπληκτικό χώρο με έκθεση πιάνων Steinway & Sons, Boston και Essex στο κεντρικό της κατάστημα στην οδό Ναυαρίνου 13 & Μαυρομιχάλη.
Αναλαμβάνει την αντιπροσώπευση των οίκων ORANGE με τους καταπληκτικής  ποιότητας ενισχυτές κιθάρας, της Γερμανικής MEINL με τα υψηλής ποιότητας πιατίνια και κρουστά, της ORTEGA με ukulele και κιθάρες και τέλος της CLAVIA με τα παγκοσμίου φήμης κλαβιέ NORD.

2017

Ανακαινίζεται το κατάστημα της εταιρείας στο The Mall Athens και μεταφέρεται το κατάστημα της Καβάλας σε πολύ μεγαλύτερο στην οδό Ομονοίας 102 με πλήρη έκθεση όλων των προϊόντων της.
Η εταιρεία αναλαμβάνει την αντιπροσώπευση της Γερμανικής ENGL με ενισχυτές κιθάρας καθώς επίσης και της Καναδικής RADIAL με εφέ και ηλεκτρονικές συσκευές για τον επαγγελματία μουσικό.